Pomůže podnikatelské pojištění, když se vám v restauraci podaří nedopatřením otrávit hosty jídlem?
15.10.2024
Na provozovatele restaurací, stejně jako na všechny další podnikatele v gastroprůmyslu číhá řada nástrah, které se přitom zdaleka netýkají pouze otázek ekonomických, provozních či samotného zájmu hostů a jejich poptávky po nabízených službách. Pokud se rozhodnete pustit do provozování restaurace, jedním z dalších rizik, s nimiž je také třeba počítat, je třeba také nepříjemná možnost, že se vám podaří — samozřejmě nedopatřením — otrávit hosty jídlem. I na takovouto eventualitu je proto vhodné myslet při sjednávání podnikatelského pojištění.
Podnikání v gastroprůmyslu není bez rizika
Otrava jídlem je poměrně závažným zdravotním problémem, který bývá způsoben konzumací kontaminovaného či zkaženého jídla. V gastroprůmyslu proto existuje řada velmi přísných hygienických a zdravotních předpisů, postupů a restrikcí, jejichž cílem je tomuto typu problémů zabránit. Přesto mohou — navzdory snaze o jejich pečlivé dodržování a respektování — nastat situace, kdy ke zdravotním komplikacím u hostů po konzumaci v restauraci, bistru či kavárně dojde.
Ze zkušeností restauratérů a podnikatelů z celého světa je zjevné, že otrava hostů jídlem se nevyhýbá ani luxusním, vyhlášeným podnikům a zdaleka není „výsadou“ zastrčených bister s pochybnou pověstí. A ačkoli ideální variantou je podobným komplikacím preventivně předcházet, mělo by být součástí přípravy i kvalitní pojištění provozovny a odpovědnosti za škodu a újmu způsobenou třeba právě hostům při konzumaci problematického jídla.
Zodpovědný majitel restaurace se neobejde bez komplexního pojištění podnikatelských rizik
Pojištění pro podnikatele v gastroprůmyslu představuje poměrně specifickou a především komplexní záležitost. Musí totiž být schopno pokrýt celou řadu rozmanitých rizik — od těch obecně podnikatelských, přes pojištění majetkové až po výše zmíněnou odpovědnost za újmu způsobenou třetím osobám.
S ohledem na nemalé závazky a zodpovědnost, jež na sebe nutně bere každý, kdo se rozhodne veřejně poskytovat stravovací služby, je zcela nezbytné mít správně nastaveny veškeré pojistné smlouvy, a to od samého začátku podnikání.
Ideálním řešením je proto komplexní pojištění odpovědnosti podnikatelů, které nabízí například pojišťovna Kooperativa a které je schopno pokrýt jak odpovědnost za újmu způsobenou na věci, tak za újmu způsobenou na zdraví nebo životě, a to včetně odpovědnosti za následnou finanční škodu. Pojišťovna vám pomůže i s optimálním nastavením pojistných smluv na základě vašich konkrétních požadavků — každé podnikání a každá restaurace je totiž (trochu) jiná.
Základním společným předpokladem úspěšného podnikání je ale minimalizace potenciálních rizik a dodržování všech nezbytných předpisů a pravidel (například hygienických), neboť ani sebelepší pojištění vám nezaručí náhradu výdajů v případě, že k újmě došlo z důvodu hrubého zanedbání předpisů či dokonce úmyslně.
autor: Inzerce