Čeká nás zdanění spropitného i v Česku?
25.8.2014
Dáváte v restauraci dýško? Většina lidí alespoň nějakou tu minimální dobrovolnou odměnu dává. Nedávno slovenský ministr financí Peter Kažmír navrhl, že by se mělo dýško danit. To by znamenalo jasně definovat tento pojem v zákoníku a určit podmínky pro jeho zdanění. Názor společnosti je však naprosto jasný.
Lidé jsou jednoznačně proti
Tento krok samozřejmě vzbudil vlnu odporu a nesouhlasných názorů. Nejen na Slovensku ale také v České Republice. Přitom málokdo ví, že by se u nás teoreticky mělo dýško už nějakou tu dobu danit také. Z pohledu zákona se totiž jedná o příjem a ten zdanění podléhá. Ovšem v České Republice zatím neexistuje restaurace, která by spropitné danila. Je to poměrně lehce vysvětlitelné.
Danit by se v Česku mělo, ale…
Proč je tedy danění spropitného jen teoretické? Spropitné totiž není v našich zákonech nijak jasně definováno a tak na něj nelze uplatnit konkrétní soubor daňových pravidel. Tak či tak se jedná o příjem restaurace, který by zdaněný být měl. Není však známo, že by se někdy řešil případ se zdaněním spropitného. Zatím ani neexistuje koncept toho, jak by se mělo danění spropitného a jeho kontroly fungovat. V průběhu příštího roku se nám možná dostane inspirace od našich slovenských sousedů. Názory veřejnosti jsou však ostře proti, zákon o danění spropitného by se tedy nikdy nemusel dostat na světlo světa.
Komu platíte vaše spropitné
Komu vůbec spropitné náleží? Dýško neboli spropitné je malá částka, která slouží k odměně obsluhujícího zaměstnance, případně kuchaře, který připravil pokrm. V každé restauraci však platí různá pravidla. Někde si na konci měsíce spropitné rozdělují všichni zaměstnanci, někde si číšníci obdržené odměny nechávají a v některých podnicích si spropitné nechávají majitelé jako další příjem do restaurace. Pokud chceme být 100% jisti, komu naše dýško věnujeme, stačí to při předávání peněz říci, v opačném případě platí zavedená pravidla restaurace.
Je pravděpodobné, že dýška se u nás nebudou v nejbližší době danit.
autor: Aleš Chromec